Historia

Tänk om inte Evert blev…

/1916 – Stillahavet

En tamp brast på ett fartyg utanför Sydamerikas kust. Svenske Evert 15 år hamnade i vattnet, ensam med hungriga hajar nyfiket cirkulerande runt omkring honom. Denna unga man som precis sett sitt liv passera revy när han föll de ca 7 metrarna för att landa i Stilla havets hårda famn, sjönk i djupet och kämpade för sitt liv för att inte slukas av strömmarna från båtpropell- rarna. Han nådde till slut ytan med skräck och lungorna tömda på all luft men med förhoppning om att någon upptäckt honom i det stora havets vågbrus.

Utan vännen Valdemars rop man överbord hade dessa ord inte skrivits och vår släkt sjunkit till botten av detta stora hav. Turen var på Everts sida denna stund och några män akterut kastade ut en livboj i hopp om att den skulle rädda Everts liv. Men livräddningen misslyckades först, då livbojen var fastbunden och inte nådde fram till unge Evert.

Här är det svårt att få klarhet i hur det gick till i detalj. Vi har alltid fått berättat för oss om liv- räddningen av farfar men när vi nu efter över 20 år av hans bortgång försöker finna detaljer om livräddningen finns det luckor lite här och där. Man får inte glömma att han var över 80 år gam- mal när han skrev ner sina memoarer. Givetvis skulle vi vilja fråga farfar om hur det var under hans resor på haven, men vi får leva med en del obesvarade frågor.

Året var alltså 1916 och fartyget Pasefiko var ångdrivet och vändes således inte så snabbt. En lång timma senare efter fortsatt kamp i vattnet kunde Evert till slut räddas med Livbåt och Livboj. Vi är tacksamma för gott sjömanskap på båten, som nu kunde fortsätta sin resa liksom vår släkt har fortsatt sin.

Som en hyllning till livräddningen av vår farfar har vi skapat varumärket EVERT 1916 och som första produkt smyg-lanserar vi nu på Båtmässan 2010 i Göteborg en ny Livboj. Den är sydd och målad för hand av hantverkaren Lasse Snygg, bosatt i Sjömarken utanför Borås, som tillsammans med sin familj är experter på att bevara hantverk och tradition. Att Lasse syr i hop denna vackra boj är ett bevis på livets många fina tillfälligheter. Ett frö som får gro och växa till något nytt.

Livbojen EVERT 1916 kommer att tillverkas i numrerade exemplar och försäljningen riktar sig till den som värdesätter kvalité, tradition & hantverk. Självklart är denna nya livboj i grund och botten modernt tillverkad, klädd i ett vackert handgjort yttre. Funktionsmässigt är den likadan som den livboj Leif Forsström, Everts son, tog fram år 1976 som än idag har samma design och som Fristad Plast AB bl a levererar till TRYGG HANSA.

Livbojarna som vi stolt producerar har sedan produktionsstarten 1976 räddat över 300 liv i Norden. Vi hoppas att denna hyllningsboj EVERT1916 skall fortsätta rädda liv på de många vackert bevarade båtar som än idag flyter och väcker minnen och eftertanke från en svunnen tid.

/2010 båtmässan Göteborg

Fristad Plast AB

2010 01 28 / Christian & Niclas Forsström